08 / 11 / 2016

Cum sa alegem dezumidificatorul potrivit?

Cum sa alegem dezumidificatorul potrivit?

.

DEZUMIDIFICATOR

Dezumidificatorul reprezinta o necesitate zilnica, scopul acestui aparat fiind acela de a reduce nivelul umiditatii aerului, pentru aer mai sanatos si confort sporit. Un dezumidificator va ajuta si la reducerea cheltuielilor cu incalizarea, acest aparat crescand temperatura incaperii cu pana la 2-3°C.

Cum simtim schimbarile de temperatura

Temperatura simtita de oameni este rezultatul efectului combinate al temperaturii aerului, umiditatii si alti factori. In timpul iernii, umiditatea crescuta aerului duce la scaderea temperaturii percepute. De exeplu, o incapere cu o temperatura de 23°C si nivelul umiditatii de 80% va oferi aceeasi senzatie ca si o incapere cu o temperatura de 20°C si un nivel al umiditatii de 50%. Folosirea unui dezumidificator pentru a regla nivelul umiditatii din interiorul incaperii va spori confortul.

Alegerea celei mai bune variante

Atunci cand alegeti dezumidificatorul potrivit, trebuie sa luatin in considerare capacitatea de extractie a dezumidificatorului intr-o perioada de 24H. Aceasta capacitate este masurata in litri (l/24H). Calcularea exacta a capacitatii nu este o operatiune usoara deoarece depinde de mai multi factori si din acest motiv, o formula exacta nu poate fi furnizata.

- De obicei, suprafata unei incaperii in care planuiti sa folositi aparatul determina capacitatea dezumidificatorului de care aveti nevoie. Inaltimea incaperii trebuie sa fie de 2.8-3m. O metoda alternativa pentru calcularea volumului incaperii, este de inmultirea suprafetei incaperii cu inaltimea acesteia. Pentru a intelege formula de calcul, urmariti exemplul de mai jos:

Avem o incapere cu o suprafata de 60m² si o inaltime de 3m, deci volumul incaperii va fi de 180m³. Alegem un dezumidificator cu o capacitate de 20lt/24H, si un volum de circulare a aerului de 170m³/h. Deci, pe o perioada de 24H, avem un volu total al aerului de 4080m³/24h. De aici rezulta ca aerul va fi recirculat prin aparat de 22.6 ori (4080 / 180 = 22,6. Daca alegem un dezumidificator cu o capacitate de 12lt/24h si un volum de 120m³/h, pentru aceeasi incapere, acesta va recircula aerul de 16 ori. In concluzie, pentru o functionare eficienta, rapida si ieftina, se recomanda ca recircularea aerului sa fie facuta de cel putin 20 de ori in 24 de ore.

- Nivelul umiditatii din zona. De exemplu, in zonele de langa mare sau lacuri, unde umiditatea este ridicata sau in zone cu un nivel scazut al umiditatii.

- Izolatia termica sau hidroizolatia cladirii. EX: exista probleme cu umiditatea (igrasie) pe peretii incaperilor?

- Temperatura acelor incaperi.

- Cat de des este utilizata incaperea si cat de des este aerisita.

Ca urmare a mentiunilor de mai sus, pentru a evita achizitionarea unui dezumidificator care nu este potrivit pentru nevoile dumneavoastra, va recomandam sa urmati sfaturile de mai jos:

Suprafata cu un nivel mediu al umiditatii, de 50-60%(m2) Capacitatea dezumidificatorului (lt/24H)
30 to 60 10/12
60 to 100 16/8*
80 to 130 20/25
90 to 150 30
120 to 190 50

* Valabil pentru dezumidificatorul RISE8L cu agent de deshidratare.

Atentie la urmtoarele observatii:

1. Dimensiunile date se refera la 1 singura camera.

2. Daca aveti probleme serioase cu umiditatea, se recomanda un model cu o capacitate mai mare decat cea recomandata pentru suprafata incaperii dumneavoastra.

Tipuri de dezumidificatoare

Exista 2 tipuri de dezumidificatoare. Dezumidificatoare ce functioneaza cu ajutorul unui compresor si dezumidificatoarele fara compresor, cu agent de deshidratare – zeolit.

Dezumidificatoarele cu compresor

Dezumidificatoarele care au compresor pot oferi performante crescute, depinzand de puterea lor. Pentru a elimina umiditatea, acestea aspira aerul din incapere si il trec prin filtre si prin catalizatoarele de aer. Condensul format pe catalizatoare se va scurge in recipientul de apa. Pentru ca performanta aparatelor sa nu fie afectata, este recomandat ca temperatura incaperii in care sunt folosite sa nu scada sub 13-14 °C.

Dezumidificatoarele cu Zeolit (agent de deshidratare- Desiccant)

Zeolitul este un material dezhidratant natural care este utilizat in diferite sectoare. Pentru dezumidificatoare, acest material este montat intr-un disc special prin este trecut aerul aspirat din incapere, discul retinand umiditatea. Zeolitul absoarbe umiditatea din aer atunci cand este incalzit, condensul scurgandu-se in recipientul pentru apa. Avantajul principal al acestui material este ca performanta ramane aceeasi, indiferent de temperatura incaperii. Este recomandat pentru incaperi cu incalzire precara insa consumul de energie electrica va fi mai mare in comparatie cu un dezumidificator cu compresor.

Nivelul zgomotului

Zgomotul generat de catre un dezumidificator este un aspect foarte important, mai ales atunci cand acest folosim acest aparat in dormitory. Este necesar sa luam in considerare nivelul zgomotului generat de aparat atunci cand alegem un dezumidificator. Pentru incaperi mici, nivelul zgomotului nu trebuie sa depaseasca nivelul 38-42db atunci cand aparatul functioneaza la viteza cea mai mica. Dezuidificatoarele puternice, pot genera un nivel al zgomotului de 44-54db.

Ionizatorul

Ionizatorul este un accesoriu important ce ar trebui sa fie inclus in toate dezumidificatoarele. Acest dizpozitiv ajuta la eliminarea bacteriilor, prafului si a mirosurilor neplacute, prin eliberarea ionilor in incapere. Imbunatatirea atmosferei este importanta in incaperile in care se fumeaza si si in incaperi locuite de persoane sensibile precum nou-nascuti sau persoane in varsta sau care sufera de alergii.

Drenaj continuu

Inca o functie care nu ar trebui sa lipseasca de la nici un dezumidificator este funcia de drenaj contiuu, ce va permite aparatului sa functioneze neintrerupt, fara a fi nevoie sa goliti recipientul pentru colectarea apei. Aceasta functie este recomandata in incaperi cu un nivel mare al umiditiatii, in care va fi nevoie sa goliti recipientul de colectare a apei foarte des.

Mentenanta

Este foarte important ca lucrarile de mentenanta si curatare a aparatului sa fie facute corespunzator. Deobicei, dezumidificatoarele sunt asezate pe podea, astfel abosrband praful depus, acesta depunandu-se pe filtrul. Aceste depuneri de filtrul duc la scaderea eficientei aparatului si la o crestere a consumului de energie electrica, in acelasi timp riscand defectiunea aparatului Pentru ca aparatul dumneavoastra sa functioneze corect, curatati filtrul cel putin o data pe luna.