23 / 06 / 2016

Care este principiul de functionare a pompelor de caldura si a ciclului de refrigerare si din ce parti sunt alcatuite?

Care este principiul de functionare a pompelor de caldura si a ciclului de refrigerare si din ce parti sunt alcatuite?

Circuitul de refrigerare utilizat in aparatele de aer conditionat traditionale este bazat pe ciclul compresiei vaporilor. Partile principale ale unui ciclu de compresie sunt compresorul (acesta absoarbe si comprima vapori), condensatorul (acesta condenseaza vaporii agentului de racire), dispozitivul de expansiune (acesta dilata agentul de refrigerare, ajustand cantitatea acestuia la evaporator astfel incat sa fie proportional cu incarcatura de racire a incaperii), evaporatorul (evaporeaza agentul de refrigerare absorbind astfel caldura din camera ce trebuie racita). In practica ciclul de refrigerare este insotit de multe parti auxiliare care au legatura cu functionarea in siguranta si in mod economic a unitatii (filtre, valve, valve cu 4 cai, regulatori de presiune, sistem de degivrare, etc.)

  • Atunci cand sistemul functioneaza in modul de incalzire – bobina unitatii exterioare devine evaporatorul, si in acelasi timp, unitate interioara devine condensatorul ce absoarbe caldura din refrigerant care este disipata in aerul eliminat.Aerul mediului extern, la orice temperatura peste sau la 0°C contine energie calorica. Evaporatorul (bobina unitatii exterioare) absoarbe caldura din aer; aceasta este comprimata si apoi transmisa catre condensator (bobina unitatii interioare). Bobina unitatii interioare elibereaza caldura si apoi, aerul este eliberat in casa.

  • Atunci cand sistemul functioneaza in modul racire, bobina unitatii exterioare este condensatorul si bobina unitatii interioare este evaporatorul. In acest caz, caldura este absorbita din casa si este eliberata in mediul extern.